Пт. Жов 18th, 2024

Нині важко уявити життя без компʼютерів. Вдома можна використовувати стаціонарні моделі з великими системниками та моніторами, але ноутбуки — зручніші. Вони мобільні, тож чудово підлаштовуються під звички та спосіб життя власника.

Якщо плануєте придбати лептоп для дому, радимо прочитати цю статтю. В ній не лише розглядаємо основні фактори, на які варто орієнтуватися при виборі, а й представляємо добірку збалансованих моделей на різний бюджет.

Як вибрати ноутбук для дому за 7 критеріями

Зробити правильний вибір не так вже й складно. Все, що треба, — послідовно проаналізувати 7 значущих параметрів.

  1. Процесор. Його недаремно називають серцем ноутбука, адже саме на ньому завʼязані всі обчислювальні процеси. Для кіносеансів, використання офісного пакета, електронного листування та «залипання» в Ютубі вистачить Core i5 від Інтел чи Ryzen 5 від AMD, як у HP Pavilion 15 чи ASUS VivoBook S14 відповідно. Можливості цих чипів також прийнятні для мейнстримних ігор, але здебільшого не на ультра налаштуваннях. Щоб працювати з графікою, проходити ААА-ігри та вирішувати інші складні завдання треба принаймні Core i7 чи Ryzen 7.
  2. Оперативка. Малий обʼєм = обмежені можливості. Плавна та швидка робота системи гарантована, якщо використовується ОЗУ місткістю від 8 Гб. Саме стільки має IdeaPad 5 від Леново. А Dell XPS 13 працює з 16 Гб, тому підходить витримує вищі навантаження.
  3. Накопичувач. Жорсткий диск коштує дешево, але зчитує інформацію не так швидко, як SSD. Якщо в пріоритеті багато простору для зберігання, Acer Aspire 5 з HDD на Терабайт стане найкращим рішенням. HP Pavilion 14 з SSD на 256 Гб доцільно купити, щоб отримати топову швидкість читання та запису даних.
  4. Графіка. Якщо плануєте грати чи знімати стріми, беріть модель з дискретною графікою — ASUS TUF Gaming A15 (GTX 1660 Ti). Для споживання контенту, навчання чи інтернет-серфінгу — з інтегрованою. Непоганий варіант вбудованої відеокарти має Dell Inspiron 15 (Intel Iris Xe Graphics).
  5. Дизайн та габарити. Лише для дому — ноутбук з великим 16 чи 17-дюймовим екраном, «нафаршированим» різноманітними фішками. Щоб іноді брати в подорожі — середній або компактний, вагою до 2 кг. Чудовий приклад ультрабука на всі випадки життя — Макбук Ейр (13,3”, вага 1,29 кг), трохи більший варіант — HP Envy x360 (15,6”, вага 1,75 кг).
  6. Характеристики екрана. Для більшості користувачів є достатньою роздільність Full HD, дорожча та сучасніша альтернатива — формат 4К. Він дозволяє переглядати найсвіжіший контент, монтувати відео, проходити захопливі стратегії чи симулятори з високорівневою графікою.
  7. Ціна. Бюджетно — не значить неякісно, тож не завжди варто обирати пристрій за всі гроші світу. Lenovo Ideapad 5 або Acer Aspire 5 в мінімальній комплектації коштує менш як 20 тисяч гривень.

Щоб не заплутатися в розмаїтті моделей, варто заздалегідь визначитися зі своїми потребами та вимогами до зовнішнього вигляду, ергономіки, апаратного та програмного забезпечення.

ТОП 5 ноутів, які зручно використовувати вдома

Модель ноутбукаОпис
Acer Chromebook Spin 311Легкий та зручний ноутбук з операційною системою Chrome OS та високою продуктивністю
Lenovo IdeaPad 3Недорогий ноутбук з достатньою продуктивністю та довгою роботою від батареї
Asus VivoBook 15Ноутбук з яскравим екраном та достатньою продуктивністю для базового користування
HP Pavilion 15Класичний ноутбук з невеликою продуктивністю, проте з високою якістю звуку та відмінним екраном
Dell Inspiron 15 3000Базовий ноутбук з невеликою продуктивністю та якісним звуком

Знаючи, як вибрати ноутбук для дому, можна добряче зекономити час та гроші. До того ж правильно підібрану модель не доведеться «підганяти» під себе — вона буде готова до експлуатації відразу після купівлі, без маніпуляцій на кшталт додавання памʼяті чи перевстановлення операційки.

Від Geeky Oasis

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *