Пт. Жов 18th, 2024

Ноутбуки активно використовуються у різних сферах людської діяльності. Військова справа — не виняток, адже вона включає численні тактичні та стратегічні заходи, так чи інакше пов’язані з інформаційними технологіями. За допомогою портативних комп’ютерів команди та окремі солдати збирають та обробляють інформацію в онлайн-режимі. Такий підхід сприяє зниженню потенційних ризиків та полегшенню інформування підрозділів.

Вимоги до технічних характеристик армійських ноутбуків високі, адже їм доводиться пристосовуватись до екстремальних умов експлуатації. На що орієнтуватися, щоб купити військовий ноутбук високої надійності — розповідаємо в цій статті.

4 найважливіших критерії вибору

Немає нічого важливішого, ніж якість конструкції військового ноутбука. Він фігурує на арені бойових дій і потребує високого рівня захисту від механічних пошкоджень, вологи, пилюки.

Ще один аспект захисту — від злому та несанкціонованого доступу. Витік інформації під час війни може стати фатальним, тому потрібні надійні алгоритми шифрування.

Оскільки військовослужбовці мають при собі величезну кількість різноманітного інвентарю, важкі та громіздкі комп’ютери можуть спричинити незручності. Високомобільні моделі дозволяють пересуватися та долати перешкоди швидше.

Сумісність з професійним програмним забезпеченням та продуктивність — також серед пріоритетних критеріїв.

Обов’язкові заходи захисту

Не можна залишати поза увагою функції та механізми для всестороннього захисту, такі як:

  • біометричні сканери та паролі;
  • антивіруси, які можуть оновлюватися самостійно або в ручному режимі;
  • шифрувальне програмне забезпечення;
  • фізичні інструменти: замки, кейси Pelican та Storm Case, накладки на екран.

Яким повинен бути військовий ноутбук: про захист детальніше

Надійність та стійкість до різноманітних впливів — понад усе. Це переваги лептопів, які відповідають таким військовим стандартам, як MIL-STD 810G. Серед них Latitude 5424 Rugged від Dell та Toughbook CF-33 від Панасонік.

Від викрадення інформації повинні одночасно захищати програмні та апаратні заходи. Вітається підтримка додаткових алгоритмів, які можна використовувати опційно. В списку важливих для шифрування компонентів — TPM-модуль, який зустрічається навіть у побутових моделей ноутбуків. Наприклад, він є у HP EliteBook 840 G6 та Lenovo ThinkPad X1 Carbon.

Висока швидкодія та багато простору для зберігання — базові вимоги для роботи з величезними масивами інформації. Звичайні жорсткі диски вразливі та повільніші, тому SSD в пріоритеті.

Якщо говорити про процесори, — оптимальні характеристики мають серії, що належать до поколінь Intel Core i5 та i7.

Як захистити ноутбук на програмному рівні?

Жоден лептоп не можна назвати надійним та захищеним на 100%, адже у кожної моделі є слабкі сторони. Для покращення захисту можна вдаватися до таких маневрів:

  • активувати багатофакторну аутентифікацію: з біометричними засобами та складними паролями;
  • захистити периметр мережі;
  • встановлювати перевірені та робочі антивіруси;
  • користуватися VPN-сервісами

Рекомендовані моделі армійських ноутбуків

  1. Toughbook CF-33 — 12-дюймовий лептоп формату 2 в 1 від компанії Панасонік. Не боїться стрибків температури, сильних вібрацій, ударів та падіння з помірної висоти. Посилити ефективність шифрування даних можна завдяки сумісності з додатковими програмними рішеннями. Серед вагомих переваг — можливість підключення до військових мереж зв’язку та система навігації.
  2. Latitude 7424 Rugged Extreme — створений фірмою Dell 14-дюймовий портативний комп’ютер з захистом від багатьох ризиків, зокрема, від вибухів (за стандартом MIL-STD-810G). Використовує швидкісний твердотіловий накопичувач та зберігання даних. «Запакований» в оболонку-кейс з вологозахистом за стандартом IP65.
  3. ThinkPad X1 Yoga — ергономічний трансформер Леново, роботу якого забезпечує чип Core i7-10510U з високою енергоефективністю та підтримкою розгону. Механічним пошкодженням комплектуючих протистоїть міцний корпус, а від крадіжки інформації убезпечує TPM-чип.

          Використовувати ці ноутбуки в армії та на війні можна не лише для комунікації та швидкого оброблення даних, а й для розвідки та в ході боїв. Вони потрібні для керування безпілотними літальними апаратами, побудови маршрутів, підтримки інтернет-зв’язку в польових умовах, роботи з секретною інформацією.

Від Geeky Oasis

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *